Høst-planter på graven

Skrevet at: Rigmor Halsli

september 2021

Nå er tiden igjen inne for å pynte på gravstedet med høstplanter. Mange sommerblomster takker i disse dager for seg og det er tid for utskiftning, men heldigvis bugner butikkene nå med blant annet nydelige Calluna og fargerike Frilandkrysanthemum som egner seg nå på høsten. Vi har i denne artikkelen skrevet litt om noen av de vanligste høstplantene som kan plasseres foran gravsteinen når sommeren er på hell.


Calluna finnes i både rødrosa nyanser og hvit, samt flere farger i samme potte slik som bildet under viser. Hvis man fyller bedet foran gravsteinen med calluna, vil man få et vakkert, rent og ryddig uttrykk. De kan blomstre helt frem til frosten kommer, og fargen holder seg godt selv om vinteren er på vei.

Alpefiol har i de siste årene kommet inn som et godt alternativ som gravstedsplante. De finnes i mange fargevarianter og størrelser som lyser opp med sine klare farger. Alpefiol tåler noen frostnetter.


Frilandskryss i små størrelser kan passe utmerket i et bed foran en gravstein. De finnes i et utall farger og står fint fram til det blir frost.

Alunrot (Heuchera) en en staude som kommer igjen år etter år. Dette er en høstplante og finnes med bladverk i mange fargevarianter. Alunrot er lav og er en utmerket bunndekkeplante som kan passe bra foran gravsteiner hvor teksten står litt lavt eller i kombinasjon med andre planter.

Sølvtråd er en sølvfarget plante med blader som ser ut som sammenhengende nåler. Med sin tette og litt hengende vekst, passer den fint på et gravsted. Den er spesielt dekorativ som kontrast mot fargerike og mørke høstblomster. Den er tørketålende og holder seg nesten lik hele høsten og vinteren.

Ønsker du å lage en krans eller annen dekorasjon til graven så er grenene på denne planten  også holdbare slik at de er greie å bruke på for eksempel barkranser. Fest med tråd eller nåler og du får en fin kontrast til det grønne.

Sølvkrans er mye brukt på kirkegårder i hele landet. De fløyelsgrå bladene lyser opp og kan gi fine kontraster i beplantningen. Den er nøysom og overvintrer ofte. Kommer den igjen året etter har den en tendens til å bli for stor slik at den dekker teksten på gravsteinen - planten kan så klart trimmes. Bladene på Sølvblad kan som sølvtråd også brukes i kranser og andre oppsett for plassering på gravstedet.

Pletter i luften er en relativt ny plante i det norske markedet. Det er en stilig og dekorativ plante, med en krypende voksemåte som dekker godt og fyller etterhvert bunnen i et bed. Enkelte vintre vil den også kunne overvinte.

Erica er en ettårig gammel klassiker og passer godt foran gravsteinen. Tips: Ericaen bør passes litt mer enn for eksempel Calluna, da den ikke tåler å tørke før alle blomstene har sprunget ut. Her er det viktig å røske litt i rotsystemet for at planten bedre skal kunne trekke opp vann fra jorda i starten. Det fine med Erica er at selv som utblomstret og uttørket, kan blomsterraklene sitte lenge på, og være dekorativ hele vinteren.

Eføy er en fin grønnplante å ha på et gravsted. Fargen på bladverket er grønn eller broket og den har enslyngende vekst. Ofte overvintrer den og blir finere for hvert år, man må bare passe på å klippe den så den ikke tar helt overhånd i bedet.

Pyntekål blir plantet for sitt vakre bladverk i lilla og hvite fargevariasjonerfarger. Den tåler mye vær og frost og er dermed en sikker plante for gravstedet på høsten.

Høstaster er en nøysom og lettstelt plante. Den blomster hele høsten og kan tåle noen frostnetter. Høstastersen finnes i rosa, lilla og hvit og passer godt sammen med grå og grønne planter.


Hebe er en gruppe vintergrønne planter med store variasjoner både i bladverk og blomster. Det er lurt å velge de som ikke er så store for å unngå at de kan dekke teksten på gravsteinen. Den har ofte et vakkert bladverk og en litt "buskaktig" vekst. Hebe tåler litt frost og kan pynte opp et gravsted til vinteren kommer.

Japansk myrt er sikkert en ny plante for mange. Den har en litt hengende buskaktig vokseform og er en flerårig plante. Den liker veldrenert jord og som fullvokst kan den bli ca 40 cm høy. Skal den stå i flere år i bedet, kan det være lurt å planlegge hvor den plantes slik at den ikke kommer til å dekke teksten på gravsteinen.


Bærlyng er i utgangspunktet en flerårig plante, men på foran gravstein i Norge brukes den som ettårig da den ikke tåler så mye frost. Den har vintergrønt bladverk og er dekket med dekorative bær, fra hvit til rosa og rødt. Ønsker du å overvinte planten, ta den inn før frosten setter inn for fullt og overvintre den inne.



Vi håp
er at denne artikkelen kan være til inspirasjon for dere som ønsker å prøve en ny variant og til nytte for dere som kanskje kan ha lært litt mer om plantene dere allerede kjenner.
Bildene er tatt privat av Rigmor Halsli, unntatt Japansk Myrt:
https://pxhere.com/en/photo/623173